-Gaziantep ismi bir firmanın sponsorlar vasıtası ile kar amacı güderek reklam konusu yapılacağı bir isim midir?
-İçindeki var olan kadınların isimleri ile yapımcıya bir rant getirisi olan bu tabloyu herkes görmüştür.?
-Hukuken de Gaziantep isminin kullanılması sakıncalıdır. Elde edilecek gelir ile şehre bir katkı yapacak mıdır?
Bu belgeselin amacı nedir?
GAGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr Beril Özlem Leylek, ‘Gaziantep’in 33 güçlü kadını’ adlı belgesel yapımı hakkında sert açıklamalarda bulundu. “Konunun neresinden tutsak elimizde kalıyor. Biz bu şehrin kadınlarının sesiyiz” diyen Leylek, “Bu gelişme liyakatın nasıl parçalanıp üstünde tepinildiğinin belgesidir. Biz yaptık olduk modelini’ bizler hem şehrimize, hem kadınlarımıza sahip çıkmak için tanımıyoruz. Liyakatın, adaletin, gerçekçiliğin var olduğu her işte şehrimiz için emek vermeye devam edeceğiz. Farkındalığı ve dürüst bilinci aşılamak için tüm kadınlarımızın da bir şeyi alkışlamadan önce düşünmeleri gerektiğini özelikle beyan ederiz. Bu bir pembe prenses masalı değildir” dedi.
NERESİNDEN TUTSAK ELİMİZDE KALIYOR
‘Gaziantep’in 33 güçlü kadını’ adlı belgesel yapımı hakkında görüşlerini anlatan Leylek, “ Öncelikle bu konuda ki fikrimize başvurduğunuz için çok teşekkür ederim. Kamuoyunda bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Bu yönde neler olduğu gerçeğini araştırmak çok değerli. Her zaman doğru olanı araştırarak sayfalarınıza taşımanız bizi mutlu etmiştir. Konunun neresinden tutsak elimizde kalıyor. Biz bu şehrin kadınlarının sesiyiz. Bu nedenle önce araştırdık sizler gibi, Bu konudan oldukça rahatsızlık duyan şehrin ileri gelen birçok kadınından telefon aldık. Onlarda aynı sizin gibi fikrimizi sordu? Bu konu hakkında bizim ne düşündüğümüz tüm kamuoyunun merakı aslında. Bizim bakış açımızın nasıl tarafsız doğru ve olması gerektiği gibi olacağının farkında olan birçok kadın STK başkanı ile de konuyu mütalaa ettik. Baştan aşağı şehirde kaos yaratan, kadınları bölmeye yönelik bu yapıyı tasvip etmemiz olanaksızdır. Kaldı ki zaten konuya proje ismi vermek bile imkansızdır. Bakınız madde madde anlatalım ve soruları doğru soralım ki açıklayıcı olsun” dedi.
PROJENİN AMACI NE ?
GAGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr Beril Özlem Leylek, “Gaziantep’in 33 güçlü kadını projesinde amacın ne olduğunu sorarak. “Nihai kullanıcıları kimdir? Kimlere faydalıdır? Her önüne gelen Gaziantep ismini kullanabilecek midir? Gaziantep ismi bir firmanın sponsorlar vasıtası ile kar amacı güderek reklam konusu yapılacağı bir isim midir? Proje denilen yapı, şehrin dışından gelen bir grup yapımcının , önce Mersin sonra Hatay da yapıldığı ifade edilen şehrin güçlü kadınlarının hikayelerini içeren bir belgeseldir. Tüm şehirleri içerecek olduğu söylenen bu yapının içinde, sadece bir şehrin tanıtımı söz konusu değildir, zira tüm şehirleri içermektedir. Yani Gaziantep adına bir menfaat söz konusu değildir. İçindeki var olan kadınların isimleri ile yapımcıya bir rant getirisi olan bu tabloyu herkes görmüştür. Hukuken de Gaziantep isminin kullanılması sakıncalıdır. Elde edilecek gelir ile şehre bir katkı yapılacağı ifadesi de asla beyan edilmemiştir. E o vakit kime faydalı olacaktır bu yapım ?” diye sordu.
NEYE GÖRE SEÇİM YAPILMIŞ
“Bu yapım dışardan gelmiş Gaziantep içinden olmayan bir ticari şirkettir” diyen Leylek, “Neye göre bir seçim yapmış, kriterleri nelerdir? Öncelikle Güç sıfatı spekülatif bir tanım olup, kantitatif olarak ölçülebilen bir değer değildir. Bu nedenle bu kelime oyunu yapılıp yapımın ismine başarılı değil güçlü sıfatı eklenmiştir. Güç nedir? Güç kelimesinin arkası bu denli boşaltılamaz. Güç deyince biz seçimle gelen başkanları anlarız, Güç deyince biz haksızlıklara karşı çekinmeden konuşup, demeç verenleri anlarız, güç denince kadın cinayetlerinde adliye önünde nöbet tutan kadın avukatlarımızı anlarız, güç denince herkes susarken İstanbul Sözleşmesinin altını çizenleri anlarız, güç denince tek başına kadın olarak kocaman şirketle kurup yöneten , hiçbir siyasi, ailevi desteği olmadan, kucağına sunulan değil alın teri ile kazananları anlarız. Hiçbir kriteri olmayan bir spekülatif kelimenin arkasına yazık ki kadınlarımız sıkıştırılmıştır.”
BİZİM İÇİN GEÇERSİZDİR
Seçimi kimin yaptığını da soran Leylek, “Bir komisyonu var mıdır? Komisyonda kimler vardır ? Seçen kişi bir kişi midir? Yoksa şehri tanımayan bir erkeğin iki dudağı arasına mı kalmıştır tüm şehrin kadınları? Bir kadın için güçlü olmak bu mudur? Eğer yapımcı değilse, bu kadınlarımızı seçen merci kimdir? Seçen kişi kendini de listeye yazmış mıdır? Eşini, dostunu, akrabasını, arkadaşlarını toplamış mıdır? Her sorunun cevabı bir kaosa neden olan bu yapım, şehrin kadınları arasında itilaf yaratmış, bölmüş, parçalamış sadece bir PR malzemesi olarak kullanılmıştır. Buna sessiz kalmamız, susmamız olanaksızdır. Şehrin en yüksek üye sayılı iş kadınları derneği olarak bu soruları, tüm şehrimizde ki kadınlar adına sormak vazifemizdir. Bu konu ile alakalı, konunun bizzat akil tarafı olarak düşüncemize başvurulmamıştır. Hiçbir seçici komisyon oluşturulmayıp, lakayt şekilde 2-3 kişinin ağzının içinde tüm kadınlarımızın ismi meze olmuş , o olmazsa bu olsun, aman o sakın olmasın, ama herkes bu kadının ismini veriyor, yok yok o olmasın , bu çıktı yerine şunu alalım gevşekliğinde yürünmüştür. Kamu bütçesinden böyle sıfatsız, liyakatsiz, lakayt gelişigüzel o onun tanıdığı bu bunun arkadaşı bu onun kızı, bunu da alalım diye bir şehre mal edilecek bir liste yapılmış ise bu daha da vahim bir konu haline geçer. Neyse ki lansmanına tek bir devlet büyüğümüz katılmamıştır. Bizim için de geçersizdir. Tanımıyoruz.”
AKADEMİK KADINLAR YOK
Leylek açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “İşin en sakıncalı tarafı ise medya tek tek dolaşılmış haber desteği istenmiş ama maalesef bazı başlıklarda güç ismi başarı şeklinde evşirilmiş, ‘genç kızlarımıza örnek olacaklar’ başlıkları atılmıştır. Fakat genç kızlarımıza örnek olsun ifadesinde ki listede akademik kariyerli kadınlarımız yoktur ? Bir profesör, bir doçent, bir avukat ,bir diş hekimi, bir doktor bir akademisyen, bir gazeteci nasıl olamaz ? Şehri ve tüm kadınlarımızı temsil edecek liste kapsayıcılıktan uzaktır. Kategorisi bile yoktur. Liyakat egolar yüzünden lime lime parçalanmıştır. Listeyi yapan zat belli ki kendi ismini geçecek, eğitimi vurgulayacak hiçbir isme yer vermemiştir. Bunca STK başkanı kendi derneklerinde genç kızlarımız okusun projeleri yapmaktadır. Bizzat Sayın Başkanımız Fatma Şahin’in ‘kızlar okusun’ projesi olmuştur. Fakat Gaziantep listesinde ki bu akademik yoksunluk gerçekten insanlarda şok etkisi yaratmıştır. Başarı kelimesinin bu denli altının boşaltılması tüm değerli hocalarımızı üzmüştür. Bu şehir de kapı gibi dimdik oda başkanı kadınlarımız vardır, STK başkanlarımız vardır. Başkanlığında derneği kapatılan isimlerin, iflas etmiş memur olarak çalışanların, üniversiteye akademik öğretim üyesi olarak girememiş kişilerin, hiçbir başarısı olmadığı halde birilerinin kontenjanından atananların kendisini sorgulamasını dilerim. Bu oluşturulan liste içinde çok başarılı, saygın kadınlarımız kesinlikle vardır. Maalesef o kıymetli kadınlarımız bu spekülasyondan en çok zarar görenlerdir, onları tenzih ederiz. Bu konu da farkındalığı yüksek olan kadınlarımızın bazıları listeden çekilmiş, bazıları ise bu teklifi benzer düşünceler için ret etmiştir. Bu dar alanda kısa paslaşmalara gerek yoktur, yıllarca kendi aranızda top çevirdiniz. Gaziantep 2.150.000 nüfusludur, yarısı kadın olsa 1 milyon yapar , tüm başarı, güç, lider, ilham veren , enerji veren kadın ismi 50 adet olamaz. Hepsi de sürekli aynı isimler olamaz.”
BAŞARI ÖYKÜLERİ YAZACAĞIZ
“‘Biz yaptık olduk modelini’ bizler hem şehrimize, hem kadınlarımıza sahip çıkmak için tanımıyoruz. Liyakatın, adaletin, gerçekçiliğin var olduğu her işte şehrimiz için emek vermeye devam edeceğiz. Farkındalığı ve dürüst bilinci aşılamak için tüm kadınlarımızın da bir şeyi alkışlamadan önce düşünmeleri gerektiğini özelikle beyan ederiz. Bu bir pembe prenses masalı değildir. Bizler kadınların bölünebileceği, gerçekliği tartışmaya açık her türlü işten uzak, tam tersine tüm şehri birleştirici, kadının sevgi elini kullanmaya gayret eden bir misyonu tüm icraatlarımız da açıkça uyguluyoruz. Kadınların seçildiği değil kadınların seçtiği bir vizyonda yürüyoruz. Güzellik yarışmalarında ki ilk 20 finalist devri bitmiştir. Lütfen hayal dünyasında ki taçlı koltuklardan inelim. Gerçek dünya da kürsüyü size, ancak halk verir. Şehrin dinamik genç eğitimli çalışkan fedakâr kadınları gümbür gümbür geliyor. Ne mutlu ki şehrin gerçek başarı öykülerini, tüm şehrin kadınları ile el ele, asla ötekileştirmeden, yarıştırmadan hep birlikte yazacağız.”Leyla Özekşi Polat
Kaynak: https://www.gaziantep27.net/bu-belgeselin-amaci-nedir-560483h.htm